Thursday, February 20, 2014

ဒီပန္းလွလားမသိဘူး

ဒီပန္းလွလားမသိဘူး။ ဒါက ျမန္မာႏုိင္ငံရဲ႕ ကင္ဆာျဖစ္ပြားႏႈန္းက ကမာၻမွာ ဒုတိယျဖစ္သြားတဲ့အေၾကာင္းအရင္းေပါ့ ။ မွန္ဘီလူးမွာၾကည့္တဲ့အရေတာ္ေတာ္လွတယ္။ ဒါေပမယ့္ မ်က္စိမျမင္ အနံ႔မရွိ ပါ။( သူ႕နာမည္က Aflatoxins ) International Agency for Research on Cancer ရဲ႕ေၾကျငာတဲ့ ကင္ဆာျဖစ္ပြားေစတဲ့ပစၥည္းရဲ႕ ပထမအဆင့္ျဖစ္ပါတယ္။ အပူခ်ိန္ၾကိဳက္ ၊ စိုထိုင္းဆၾကိဳက္ တယ္။ ေျမပဲျဖစ္ျဖစ္ ဆန္ျဖစ္ျဖစ္ တျခားသီးႏွံျဖစ္ျဖစ္ ကပ္စားျပီးထြက္လာတဲ့အဆိပ္တမ်ဳိးပါ။ သူ႔ကို သတ္ဖို႔အတြက္ အပူနဲ႔သတ္မယ္ဆိုရင္ ၂၆၈ ဒီကရီ အထိခံႏိုင္ျပီး CAUSTICSODA ထည့္ျပီးျပဳတ္တာျဖစ္ျဖစ္ ။ ဒါေၾကာင့္မို႔လို႔ ဒီမိႈကပ္ဖူးတဲ့ပစၥည္း လံုးဝမစားသင့္ဘူး လႊတ္ပစ္လိုက္တာပဲေကာင္းတယ္။ က်န္းမာေရးမေကာင္းတဲ့လူ အထူးသျဖင့္ အသည္းနဲ႔ ေက်ာက္ကပ္မေကာင္းတဲ့လူ ေျမပဲျပဳတ္မစားရဘူး။

ျမန္မာႏုိင္ငံအေနနဲ႔ ပဲဆီထုတ္လုပ္တဲ့စက္ရုံမွာ ႏိုင္ငံတကာစံခ်ိန္မွီတာလံုးဝမရွိဘူး (ဒီ toxin မ်ဳိးစမ္းသပ္တဲ့စက္ေတာင္မရွိဘူး ) ပိုဆိုးတာကေျမပဲစိုက္ပ်ဳိးသူေျပာျပတာအရ မ်ဳိးခ်န္ထားတဲ့ပဲထဲက ေရြးက်ပဲေတြကို ဆီစက္ပိုင္ရွင္လာဝယ္သြားတယ္ (ႏုိင္ငံျခားရဲ႕ပဲဆီစက္ရုံမွာ သူ႔ရဲ႕ process မွာ မႈိတက္တဲ့ေျမပဲတေစ့မက်န္ ေရြးႏုိင္ရတယ္ ျပီးရင္ထြက္လာတဲ့ဆီက refining ၂ ဆင့္ ၊ ultraviolet ၁ ဆင့္ toxin ေလ်ာ့ေအာင္လုပ္ရမယ္)

ဒါ့အျပင္ ငရုတ္သီးေျခာက္နဲ႔ မႈိတက္တဲ့ဆန္မွာ ဒီtoxin မ်ားပါတယ္။ စားသံုးသူအေနနဲ႔ သတိထားေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါတယ္။
ကၽြန္ေတာ္တို႔ scientist myanmar page အေနနဲ႔ အစိုးရကို ကၽြန္ေတာ္တို႔ စားသံုးသူကာကြယ္ေရးအတြက္ အျမန္ဆံုးစီစဥ္ေဆာင္ရြက္ေပးဖို႔ေတာင္းဆို လိုက္ပါတယ္။

No comments:

Post a Comment