စပ်စ္သီး၏ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူး
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
by #ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)February 15, 2014 at 5:14am
စပ်စ္သီးမွာ ဗီတာမင္ ေအ၊ စီ၊B6 နဲ႔ ေဖာလိတ္ ဓာတ္မ်ားမ်ား ပါဝင္တဲ့အ ျပင္ ပိုတက္စီယမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ သံ ဓာတ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ ဆီ လီနီယမ္တို႔လို မရွိမျဖစ္ သတၲဳဓာတ္ေတြ လည္း ပါဝင္ေနပါတယ္။ စပ်စ္သီးမွာ ပါ ဝင္တဲ့ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ဟာ အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ ျဖစ္ၿပီး ဖရီး ရယ္ဒီကယ္ေၾကာင့္ ထိခိုက္ပ်က္စီးမႈမျဖစ္ ေအာင္နဲ႔ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၁) ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါကို သက္ သာေစပါတယ္
စပ်စ္သီးရဲ႕ ထင္ရွားတဲ့ ေဆးဖက္ ဝင္တန္ဖိုးဟာ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါ ကု သေရးမွာ အသံုးဝင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အဆုတ္ထဲက အစိုဓာတ္အား ေကာင္း ေစပါတယ္။
(၂) ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလွ်ာ႕ ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္
စပ်စ္သီးဟာ ေသြးထဲက ႏိုက္ထ ရစ္အက္စစ္အဆင့္ကို တိုးေစတာေၾကာင့္ ေသြးခဲမႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ကာ ႏွလံုး ေရာဂါထႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ စပ်စ္သီးမွာပါတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဟာ မေကာင္းတဲ့LDL ကိုလက္စထ ေရာရဲ႕ ေအာက္ဆီဂ်င္နဲ႔ ဓာတ္ေပါင္းမႈ (ဓာတ္ေပါင္းမႈေၾကာင့္ ေသြးေၾကာပိတ္ ေစႏိုင္ပါတယ္) မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။
(၃) ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္တာကို သက္ သာေစပါတယ္
စပ်စ္သီးမွည့္ ေဖ်ာ္ရည္ဟာ ေခါင္း တစ္ျခမ္းကိုက္ေရာဂါကုသေရးအတြက္ အိမ္တြင္းကုထံုးျဖစ္ပါတယ္။ နံနက္ေစာ ေစာမွာ ေရမေရာဘဲ ေသာက္သင့္ပါတယ္။
(၄) ဝမ္းမခ်ဳပ္ေအာင္ ကာကြယ္ၿပီး ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစပါတယ္
စပ်စ္သီးဟာ ဝမ္းခ်ဳပ္တာကို ေက်ာ္ လႊားႏိုင္ပါတယ္။ စပ်စ္သီးမွာ ဩဂဲနစ္ အက္စစ္၊ သၾကားနဲ႔ ဆဲလ္လူးလို႔စ္ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ ဝမ္းေပ်ာ့ေစတဲ့ အစာအျဖစ္ အသိအမွတ္ျပဳၾကပါတယ္။ စပ်စ္သီးဟာ အူနဲ႔ အစာအိမ္ကို သန္မာေစတာေၾကာင့္ နာတာရွည္ဝမ္းခ်ဳပ္တာကို သက္သာေစ ပါတယ္။
(၅) အစာေၾကညက္ေစပါတယ္
စပ်စ္သီးဟာ အစာမေၾကတဲ့ ေဝဒ နာကို သက္သာေစပါတယ္။
အစာအိမ္ စပ္ဖ်ဥ္းဖ်ဥ္းျဖစ္တာကို ေလ်ာ့ပါးေစတာ ေၾကာင့္ သေရစာအေနနဲ႔ စားသင့္တဲ့ အ စာပါ။
(၆) ေညာင္းညာမႈကို တြန္းလွန္ႏိုင္ပါ တယ္
စပ်စ္သီးေဖ်ာ္ရည္က ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ သံဓာတ္ပမာဏကို ျဖည့္တင္းေပး တာေၾကာင့္ ေညာင္းညာပင္ပန္းမႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အမည္းေရာင္ စပ်စ္သီးေဖ်ာ္ရည္ဟာ စြမ္းအင္ကို ခ်က္ ခ်င္း ရရွိေစပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီး ဒင့္ ပါဝင္မႈေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ ကို အားေကာင္းေစပါတယ္။
(၇) ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါေတြကို သက္ သာေစပါတယ္
စပ်စ္သီးဟာ ယူရစ္အက္စစ္ မ်ား ေနတာကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ဆီးကေန အက္စစ္ထြက္ႏႈန္းတိုးေစတာေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္အေပၚ ဖိအားသက္ေရာက္ မႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၈) ရင္သားကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပး ပါတယ္
ေနာက္ဆံုးေပၚ ေလ့လာမႈတစ္ခု အရ စပ်စ္သီးဟာ ရင္သားကင္ဆာမျဖစ္ ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါ တယ္။
(၉) အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါကို သက္ သာေစပါတယ္
စပ်စ္သီးမွာ ပါတဲ့ ရက္စ္ဗာရထ ေရာဟာ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါရွိသူ ေတြမွာamyloidal-beta peptides အ ဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ေလ့လာမႈ ေတြအရ စပ်စ္သီးေတြဟာ ဦးေႏွာက္ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းေစသလို အာ႐ံု ေၾကာထိခိုက္မႈဆိုင္ရာ ေရာဂါေတြမျဖစ္ ေအာင္လည္း ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။
(၁၀) မ်က္စိကို က်န္းမာေစပါတယ္
စပ်စ္သီးဟာ အသက္ႀကီးတာ ေၾကာင့္ အျမင္အာ႐ံုဆံုး႐ံႈးတာနဲ႔ မက္ကူ လာယိုယြင္းပ်က္စီးမႈမျဖစ္ေအာင္ ကာ ကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ တစ္ေန႔မွာ စပ်စ္ သီးသံုးႀကိမ္ စားရင္ အသက္ႀကီးတာ ေၾကာင့္ မက္ကူလာယိုယြင္းမႈျဖစ္ႏိုင္ေျခ ကို ၃၆ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါ တယ္။ စပ်စ္သီးမွာပါတဲ့ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ ဟာ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးၿပီး အတြင္း တိမ္ေရာဂါ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာ ဂါ၊ ကင္ဆာနဲ႔ အသက္ႀကီးခ်ိန္မွာ ျဖစ္ တတ္တဲ့ ေရာဂါေတြမျဖစ္ေအာင္ ကာ ကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၁၁) ကင္ဆာ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္
စပ်စ္သီးမွာပါတဲ့ ရက္စ္ဗာရထေရာ ဟာ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစတာ ေၾကာင့္ ကင္ဆာကာကြယ္ႏိုင္စြမ္း ရွိပါ တယ္။ အထူးသျဖင့္ အူမႀကီးကင္ဆာနဲ႔ ရင္သားကင္ဆာတို႔ကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါ တယ္။ စပ်စ္သီးမွာပါတဲ့ အန္သိုဆိုင္ယာ နင္နဲ႔ ပ႐ိုအန္သိုဆိုင္ယာနင္တို႔ဟာ ကင္ ဆာႀကီးထြားမႈ မျဖစ္ေအာင္ တားဆီးေပး ပါတယ္္
ၾကယ္စင္
photo copy from google search
originally posted by Good Health
source >>>http://natureenergycares.blogspot.com/2014/02/blog-post_4316.html
စိတ္ေပ်ာ္ရႊင္ဖို႔ လိုအပ္တုိင္း စားသင့္သည့္ အေကာင္းဆံုးအစာ ငါးမ်ိဳး
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
by #ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)February 15, 2014 at 3:34am
စိတ္ေပ်ာ္ရႊင္မႈအတြက္ အစားအစာက အသံုးဝင္တယ္လို႔ သင္ထင္ပါသလား။ မွန္ပါတယ္။ အစားအစာနဲ႔ စိတ္ခံစားမႈဟာ ဆက္စပ္မႈ ရွိေနပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ အစားအစာ တခ်ဳိ႕မွာ ဆီ႐ိုတိုနင္ဓာတ္၊ ထရစ္ပတိုဖန္ဓာတ္စတဲ့ စိတ္ခံစားမႈ ေကာင္းေစတဲ့ ဓာတ္ေတြအျပင္ ဗီတာမင္ B6၊ B12 နဲ႔ ေဖာလစ္အက္စစ္စတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြလည္း ပါဝင္ေနလို႔ပါ။
(၁) ဂ်ဳံမႈန္႔
အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံ၊ ဂ်ဳံမႈန္႔နဲ႔ ဆန္လံုးညိဳေတြလို ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ေတြကို စားေပးရင္ စိတ္ၾကည္ႏူး ႏွစ္သိမ့္မႈကို ရရွိေစပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ အစာမွာ ထရစ္ပတိုဖန္ ပါဝင္လို႔ပါ။ ထရစ္ပတိုဖန္က ဦးေႏွာက္ထဲကို ပိုမိုေရာက္ရွိေလေလ၊ ဦးေႏွာက္ထဲမွာ ဆီ႐ိုတိုနင္ကို ပိုမို တည္ေဆာက္ႏိုင္ေလေလျဖစ္ကာ စိတ္ၾကည္ႏူး ေပ်ာ္ရႊင္မႈကို ရရွိေစပါတယ္။
(၂) ဆယ္လ္မြန္ငါး
ေလ့လာမႈေတြအရ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ဟာ စိတ္က်သက္သာေစတဲ့ အစြမ္းရွိတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ တစ္ေန႔မွာ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ ၃ ဒသမ ၄ ဂရမ္မွီဝဲတဲ့ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ အမ်ဳိးသမီးေတြက အာနိသင္မပါတဲ့ ေဆးကိုပဲ မီွဝဲတဲ့ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ အမ်ဳိးသမီးေတြထက္ စိတ္က်ေရာဂါ လကၡဏာေတြ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်မႈရွိတယ္လို႔ ေလ့လာမႈႈ တစ္ရပ္က ဆိုပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ အိုမီဂါ ၃ ဟာ ဦးေႏွာက္ထဲမွာ Neurotransmitter လမ္းေၾကာင္းေတြ ေပၚလာေစလို႔ပါ။ အိုမီဂါ ၃ ပါဝင္တဲ့ အေကာင္းဆံုး အစာေတြက ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ ဟာအင္းငါးနဲ႔ ဆာဒင္းငါးတို႔ ျဖစ္ၾကပါတယ္။ သီဟိုဠ္ေစ့နဲ႔ ေရႊဖ႐ံုေစ့ေတြမွာလည္း အိုမီဂါ ၃ ပါဝင္ပါတယ္။ ဆယ္လ္မြန္ငါးမွာ ဗီတာမင္ဒီလည္း ပါဝင္ၿပီး ဗီတာမင္ဒီကလည္း စိတ္ခံစားမႈေကာင္းေစတဲ့ အာဟာရဓာတ္ ျဖစ္ပါတယ္။
(၃) ႏြားႏို႔ေရာထားေသာ ေကြကာ
ဗီတာမင္ဒီဟာ ဆီ႐ိုတိုနင္အဆင့္ကို တိုးေစတယ္လို႔ လတ္တေလာ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ ဗီတာမင္ဒီက စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ ေဝဒနာေတြကို ေလ်ာ့ပါးေစၿပီး စိတ္ခံစားမႈကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ဒီဟာ ရာသီေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ ေဝဒနာေတြျဖစ္တဲ့ ပူပင္ေသာက မ်ားတာ၊ ႏံုးတာ၊ ပင္ပန္းတာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ဒီကို ေနေရာင္ျခည္ကေန အဓိက ရရွိသလို အစားအစာကေန အနည္းငယ္ ရရွိပါတယ္။ ဗီတာမင္ဒီကို ႏြားႏို႔ေရာထားတဲ့ နံနက္စာေကြကာမွာ ေတြ႕ရၿပီး က်န္းမာတဲ့ နာ့ဗ္ေၾကာစနစ္ကို တည္ေဆာက္ႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ဒီဟာ အ႐ိုးပါးေရာဂါ၊ ကင္ဆာေရာဂါ အမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ ကိုယ္ခံအားလြန္ကဲတဲ့ ေရာဂါေတြကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။
(၄) ငွက္ေပ်ာသီး
လတ္တေလာ စစ္တမ္းတစ္ခုအရ စိတ္က်ေဝဒနာ ခံစားေနရတဲ့ လူအမ်ားစုဟာ ငွက္ေပ်ာသီးတစ္လံုး စားၿပီးတဲ့အခါမွာ စိတ္ခံစားမႈ သိသိသာသာ ေကာင္းမြန္လာတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ထရစ္ပတိုဖန္ဆိုတဲ့ ပ႐ိုတင္းတစ္မ်ဳိး ပါဝင္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဆီ႐ိုတိုနင္အျဖစ္ ေျပာင္းလဲလိုက္တာေၾကာင့္ပါ။ ဒါ့အျပင္ ဗီတာမင္ B6 ပါတာေၾကာင့္ ေသြးတြင္းဂလူးကို႔စ္ အဆင့္ကို တည္ၿငိမ္ေစကာ စိတ္ခံစားမႈကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ေသြးဆံုးခါနီး ခံစားရတတ္တဲ့ ေဝဒနာေတြကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။ ပန္းသီးတစ္လံုးနဲ႔ယွဥ္ရင္ ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပိုတက္စီယမ္ပါဝင္မႈက ေလးဆ၊ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ ပါဝင္မႈက ႏွစ္ဆ၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္ ပါဝင္မႈက သံုးဆ၊ ဗီတာမင္ေအနဲ႔ သံဓာတ္ပါဝင္မႈက ငါးဆနဲ႔ တျခားဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ပါဝင္မႈက ႏွစ္ဆ ပိုမ်ားတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။
(၅) အမည္းေရာင္ ေခ်ာကလက္
ေလ့လာမႈမ်ားစြာအရ ေခ်ာကလက္ကို မေကာင္းတဲ့ စိတ္ခံစားမႈ ေျပာင္းလဲပစ္ႏိုင္စြမ္းရွိတဲ့ အစာလို႔ ဆိုပါတယ္။ ေခ်ာကလက္ဟာ အန္ေဒၚဖင္ဆိုတဲ့ စိတ္ခံစားမႈေကာင္းေစတဲ့ ေဟာ္မုန္း အထြက္တိုးေစတာေၾကာင့္ စိတ္ၾကည္ႏူးမႈကို ရရွိေစတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ကိုကိုးမႈန္႔နဲ႔ အနက္ေရာင္ ေခ်ာကလက္မွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဖေလဗေနာ သိသိသာသာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ထဲမွာ ေသြးစီးဆင္းမႈကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
ၾကယ္စင္
photo copy from google search
originally posted by Good Health
Source >>>http://natureenergycares.blogspot.com/2014/02/blog-post_8844.html
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
by #ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)February 15, 2014 at 5:14am
စပ်စ္သီးမွာ ဗီတာမင္ ေအ၊ စီ၊B6 နဲ႔ ေဖာလိတ္ ဓာတ္မ်ားမ်ား ပါဝင္တဲ့အ ျပင္ ပိုတက္စီယမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ သံ ဓာတ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ ဆီ လီနီယမ္တို႔လို မရွိမျဖစ္ သတၲဳဓာတ္ေတြ လည္း ပါဝင္ေနပါတယ္။ စပ်စ္သီးမွာ ပါ ဝင္တဲ့ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ဟာ အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ ျဖစ္ၿပီး ဖရီး ရယ္ဒီကယ္ေၾကာင့္ ထိခိုက္ပ်က္စီးမႈမျဖစ္ ေအာင္နဲ႔ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၁) ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါကို သက္ သာေစပါတယ္
စပ်စ္သီးရဲ႕ ထင္ရွားတဲ့ ေဆးဖက္ ဝင္တန္ဖိုးဟာ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါ ကု သေရးမွာ အသံုးဝင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အဆုတ္ထဲက အစိုဓာတ္အား ေကာင္း ေစပါတယ္။
(၂) ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလွ်ာ႕ ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္
စပ်စ္သီးဟာ ေသြးထဲက ႏိုက္ထ ရစ္အက္စစ္အဆင့္ကို တိုးေစတာေၾကာင့္ ေသြးခဲမႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ကာ ႏွလံုး ေရာဂါထႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ စပ်စ္သီးမွာပါတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဟာ မေကာင္းတဲ့LDL ကိုလက္စထ ေရာရဲ႕ ေအာက္ဆီဂ်င္နဲ႔ ဓာတ္ေပါင္းမႈ (ဓာတ္ေပါင္းမႈေၾကာင့္ ေသြးေၾကာပိတ္ ေစႏိုင္ပါတယ္) မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။
(၃) ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္တာကို သက္ သာေစပါတယ္
စပ်စ္သီးမွည့္ ေဖ်ာ္ရည္ဟာ ေခါင္း တစ္ျခမ္းကိုက္ေရာဂါကုသေရးအတြက္ အိမ္တြင္းကုထံုးျဖစ္ပါတယ္။ နံနက္ေစာ ေစာမွာ ေရမေရာဘဲ ေသာက္သင့္ပါတယ္။
(၄) ဝမ္းမခ်ဳပ္ေအာင္ ကာကြယ္ၿပီး ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစပါတယ္
စပ်စ္သီးဟာ ဝမ္းခ်ဳပ္တာကို ေက်ာ္ လႊားႏိုင္ပါတယ္။ စပ်စ္သီးမွာ ဩဂဲနစ္ အက္စစ္၊ သၾကားနဲ႔ ဆဲလ္လူးလို႔စ္ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ ဝမ္းေပ်ာ့ေစတဲ့ အစာအျဖစ္ အသိအမွတ္ျပဳၾကပါတယ္။ စပ်စ္သီးဟာ အူနဲ႔ အစာအိမ္ကို သန္မာေစတာေၾကာင့္ နာတာရွည္ဝမ္းခ်ဳပ္တာကို သက္သာေစ ပါတယ္။
(၅) အစာေၾကညက္ေစပါတယ္
စပ်စ္သီးဟာ အစာမေၾကတဲ့ ေဝဒ နာကို သက္သာေစပါတယ္။
အစာအိမ္ စပ္ဖ်ဥ္းဖ်ဥ္းျဖစ္တာကို ေလ်ာ့ပါးေစတာ ေၾကာင့္ သေရစာအေနနဲ႔ စားသင့္တဲ့ အ စာပါ။
(၆) ေညာင္းညာမႈကို တြန္းလွန္ႏိုင္ပါ တယ္
စပ်စ္သီးေဖ်ာ္ရည္က ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ သံဓာတ္ပမာဏကို ျဖည့္တင္းေပး တာေၾကာင့္ ေညာင္းညာပင္ပန္းမႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အမည္းေရာင္ စပ်စ္သီးေဖ်ာ္ရည္ဟာ စြမ္းအင္ကို ခ်က္ ခ်င္း ရရွိေစပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီး ဒင့္ ပါဝင္မႈေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ ကို အားေကာင္းေစပါတယ္။
(၇) ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါေတြကို သက္ သာေစပါတယ္
စပ်စ္သီးဟာ ယူရစ္အက္စစ္ မ်ား ေနတာကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ဆီးကေန အက္စစ္ထြက္ႏႈန္းတိုးေစတာေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္အေပၚ ဖိအားသက္ေရာက္ မႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၈) ရင္သားကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပး ပါတယ္
ေနာက္ဆံုးေပၚ ေလ့လာမႈတစ္ခု အရ စပ်စ္သီးဟာ ရင္သားကင္ဆာမျဖစ္ ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါ တယ္။
(၉) အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါကို သက္ သာေစပါတယ္
စပ်စ္သီးမွာ ပါတဲ့ ရက္စ္ဗာရထ ေရာဟာ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါရွိသူ ေတြမွာamyloidal-beta peptides အ ဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ေလ့လာမႈ ေတြအရ စပ်စ္သီးေတြဟာ ဦးေႏွာက္ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းေစသလို အာ႐ံု ေၾကာထိခိုက္မႈဆိုင္ရာ ေရာဂါေတြမျဖစ္ ေအာင္လည္း ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။
(၁၀) မ်က္စိကို က်န္းမာေစပါတယ္
စပ်စ္သီးဟာ အသက္ႀကီးတာ ေၾကာင့္ အျမင္အာ႐ံုဆံုး႐ံႈးတာနဲ႔ မက္ကူ လာယိုယြင္းပ်က္စီးမႈမျဖစ္ေအာင္ ကာ ကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ တစ္ေန႔မွာ စပ်စ္ သီးသံုးႀကိမ္ စားရင္ အသက္ႀကီးတာ ေၾကာင့္ မက္ကူလာယိုယြင္းမႈျဖစ္ႏိုင္ေျခ ကို ၃၆ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါ တယ္။ စပ်စ္သီးမွာပါတဲ့ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ ဟာ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးၿပီး အတြင္း တိမ္ေရာဂါ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာ ဂါ၊ ကင္ဆာနဲ႔ အသက္ႀကီးခ်ိန္မွာ ျဖစ္ တတ္တဲ့ ေရာဂါေတြမျဖစ္ေအာင္ ကာ ကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၁၁) ကင္ဆာ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္
စပ်စ္သီးမွာပါတဲ့ ရက္စ္ဗာရထေရာ ဟာ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစတာ ေၾကာင့္ ကင္ဆာကာကြယ္ႏိုင္စြမ္း ရွိပါ တယ္။ အထူးသျဖင့္ အူမႀကီးကင္ဆာနဲ႔ ရင္သားကင္ဆာတို႔ကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါ တယ္။ စပ်စ္သီးမွာပါတဲ့ အန္သိုဆိုင္ယာ နင္နဲ႔ ပ႐ိုအန္သိုဆိုင္ယာနင္တို႔ဟာ ကင္ ဆာႀကီးထြားမႈ မျဖစ္ေအာင္ တားဆီးေပး ပါတယ္္
ၾကယ္စင္
photo copy from google search
originally posted by Good Health
source >>>http://natureenergycares.blogspot.com/2014/02/blog-post_4316.html
စိတ္ေပ်ာ္ရႊင္ဖို႔ လိုအပ္တုိင္း စားသင့္သည့္ အေကာင္းဆံုးအစာ ငါးမ်ိဳး
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
by #ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)February 15, 2014 at 3:34am
စိတ္ေပ်ာ္ရႊင္မႈအတြက္ အစားအစာက အသံုးဝင္တယ္လို႔ သင္ထင္ပါသလား။ မွန္ပါတယ္။ အစားအစာနဲ႔ စိတ္ခံစားမႈဟာ ဆက္စပ္မႈ ရွိေနပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ အစားအစာ တခ်ဳိ႕မွာ ဆီ႐ိုတိုနင္ဓာတ္၊ ထရစ္ပတိုဖန္ဓာတ္စတဲ့ စိတ္ခံစားမႈ ေကာင္းေစတဲ့ ဓာတ္ေတြအျပင္ ဗီတာမင္ B6၊ B12 နဲ႔ ေဖာလစ္အက္စစ္စတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြလည္း ပါဝင္ေနလို႔ပါ။
(၁) ဂ်ဳံမႈန္႔
အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံ၊ ဂ်ဳံမႈန္႔နဲ႔ ဆန္လံုးညိဳေတြလို ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ေတြကို စားေပးရင္ စိတ္ၾကည္ႏူး ႏွစ္သိမ့္မႈကို ရရွိေစပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ အစာမွာ ထရစ္ပတိုဖန္ ပါဝင္လို႔ပါ။ ထရစ္ပတိုဖန္က ဦးေႏွာက္ထဲကို ပိုမိုေရာက္ရွိေလေလ၊ ဦးေႏွာက္ထဲမွာ ဆီ႐ိုတိုနင္ကို ပိုမို တည္ေဆာက္ႏိုင္ေလေလျဖစ္ကာ စိတ္ၾကည္ႏူး ေပ်ာ္ရႊင္မႈကို ရရွိေစပါတယ္။
(၂) ဆယ္လ္မြန္ငါး
ေလ့လာမႈေတြအရ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ဟာ စိတ္က်သက္သာေစတဲ့ အစြမ္းရွိတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ တစ္ေန႔မွာ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ ၃ ဒသမ ၄ ဂရမ္မွီဝဲတဲ့ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ အမ်ဳိးသမီးေတြက အာနိသင္မပါတဲ့ ေဆးကိုပဲ မီွဝဲတဲ့ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ အမ်ဳိးသမီးေတြထက္ စိတ္က်ေရာဂါ လကၡဏာေတြ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်မႈရွိတယ္လို႔ ေလ့လာမႈႈ တစ္ရပ္က ဆိုပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ အိုမီဂါ ၃ ဟာ ဦးေႏွာက္ထဲမွာ Neurotransmitter လမ္းေၾကာင္းေတြ ေပၚလာေစလို႔ပါ။ အိုမီဂါ ၃ ပါဝင္တဲ့ အေကာင္းဆံုး အစာေတြက ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ ဟာအင္းငါးနဲ႔ ဆာဒင္းငါးတို႔ ျဖစ္ၾကပါတယ္။ သီဟိုဠ္ေစ့နဲ႔ ေရႊဖ႐ံုေစ့ေတြမွာလည္း အိုမီဂါ ၃ ပါဝင္ပါတယ္။ ဆယ္လ္မြန္ငါးမွာ ဗီတာမင္ဒီလည္း ပါဝင္ၿပီး ဗီတာမင္ဒီကလည္း စိတ္ခံစားမႈေကာင္းေစတဲ့ အာဟာရဓာတ္ ျဖစ္ပါတယ္။
(၃) ႏြားႏို႔ေရာထားေသာ ေကြကာ
ဗီတာမင္ဒီဟာ ဆီ႐ိုတိုနင္အဆင့္ကို တိုးေစတယ္လို႔ လတ္တေလာ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ ဗီတာမင္ဒီက စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ ေဝဒနာေတြကို ေလ်ာ့ပါးေစၿပီး စိတ္ခံစားမႈကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ဒီဟာ ရာသီေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ ေဝဒနာေတြျဖစ္တဲ့ ပူပင္ေသာက မ်ားတာ၊ ႏံုးတာ၊ ပင္ပန္းတာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ဒီကို ေနေရာင္ျခည္ကေန အဓိက ရရွိသလို အစားအစာကေန အနည္းငယ္ ရရွိပါတယ္။ ဗီတာမင္ဒီကို ႏြားႏို႔ေရာထားတဲ့ နံနက္စာေကြကာမွာ ေတြ႕ရၿပီး က်န္းမာတဲ့ နာ့ဗ္ေၾကာစနစ္ကို တည္ေဆာက္ႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ဒီဟာ အ႐ိုးပါးေရာဂါ၊ ကင္ဆာေရာဂါ အမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ ကိုယ္ခံအားလြန္ကဲတဲ့ ေရာဂါေတြကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။
(၄) ငွက္ေပ်ာသီး
လတ္တေလာ စစ္တမ္းတစ္ခုအရ စိတ္က်ေဝဒနာ ခံစားေနရတဲ့ လူအမ်ားစုဟာ ငွက္ေပ်ာသီးတစ္လံုး စားၿပီးတဲ့အခါမွာ စိတ္ခံစားမႈ သိသိသာသာ ေကာင္းမြန္လာတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ထရစ္ပတိုဖန္ဆိုတဲ့ ပ႐ိုတင္းတစ္မ်ဳိး ပါဝင္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဆီ႐ိုတိုနင္အျဖစ္ ေျပာင္းလဲလိုက္တာေၾကာင့္ပါ။ ဒါ့အျပင္ ဗီတာမင္ B6 ပါတာေၾကာင့္ ေသြးတြင္းဂလူးကို႔စ္ အဆင့္ကို တည္ၿငိမ္ေစကာ စိတ္ခံစားမႈကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ေသြးဆံုးခါနီး ခံစားရတတ္တဲ့ ေဝဒနာေတြကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။ ပန္းသီးတစ္လံုးနဲ႔ယွဥ္ရင္ ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပိုတက္စီယမ္ပါဝင္မႈက ေလးဆ၊ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ ပါဝင္မႈက ႏွစ္ဆ၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္ ပါဝင္မႈက သံုးဆ၊ ဗီတာမင္ေအနဲ႔ သံဓာတ္ပါဝင္မႈက ငါးဆနဲ႔ တျခားဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ပါဝင္မႈက ႏွစ္ဆ ပိုမ်ားတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။
(၅) အမည္းေရာင္ ေခ်ာကလက္
ေလ့လာမႈမ်ားစြာအရ ေခ်ာကလက္ကို မေကာင္းတဲ့ စိတ္ခံစားမႈ ေျပာင္းလဲပစ္ႏိုင္စြမ္းရွိတဲ့ အစာလို႔ ဆိုပါတယ္။ ေခ်ာကလက္ဟာ အန္ေဒၚဖင္ဆိုတဲ့ စိတ္ခံစားမႈေကာင္းေစတဲ့ ေဟာ္မုန္း အထြက္တိုးေစတာေၾကာင့္ စိတ္ၾကည္ႏူးမႈကို ရရွိေစတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ကိုကိုးမႈန္႔နဲ႔ အနက္ေရာင္ ေခ်ာကလက္မွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဖေလဗေနာ သိသိသာသာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ထဲမွာ ေသြးစီးဆင္းမႈကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
ၾကယ္စင္
photo copy from google search
originally posted by Good Health
Source >>>http://natureenergycares.blogspot.com/2014/02/blog-post_8844.html
No comments:
Post a Comment