Saturday, February 15, 2014

က်န္းမာေရးအတြက္ ေမးခြန္းလႊာ

က်န္းမာေရးအတြက္ ေမးခြန္းလႊာ

ေမး။ ။ ဖ်ားနာရင္ ကိုယ္လက္ ကိုက္ခဲ ေညာင္းညာရင္၊ တုပ္ေကြးမိရင္ စားသင့္တဲ့ ဓာတ္စာကို ေျပာေပးပါဆရာ။
ေမာင္ေမာင္(ရန္ကင္း)
ေျဖ။ ။ ဖ်ားနာျခင္း၊ ကိုယ္လက္ ကိုက္ခဲ နာက်င္ျခင္း၊ တုပ္ေကြးမိျခင္းမွာ ပံုမွန္ စားေသာက္ေနက် အစားအစာ၊ ေပ်ာ့ေျပာင္းတဲ့ ဆန္ျပဳတ္၊ စြပ္ျပဳတ္၊ ျမဴစြမ္ျပဳတ္၊ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ စားႏိုင္တယ္။
အခ်ဳိရည္၊ ဓာတ္ဆားရည္၊ သစ္သီးမ်ား၊ မလိုင္ထုတ္ၿပီး ပံုသြင္းထားတဲ့ ဒိန္ခဲ၊ တေဆးနဲ႔လုပ္တဲ့ ေပါင္မုန္႔၊ အစားအစာမ်ား စားႏိုင္ပါတယ္။ စားၿပီး နာရီဝက္၊ တစ္နာရီၾကာမွ ၫႊန္ၾကားတဲ့ ေဆးေသာက္ သင့္တယ္။ အဆီ ထုတ္ထားတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္မွ အက္ဆီဒိုဖိလစ္နဲ႔ ဘိုင္ဖီးတပ္(Acidophilis, Bifetus) ပါဝင္သလို နာနတ္သီးမွာ ဘ႐ိုမလင္ (Brome Lain) အင္ဇိုင္းပါလို႔ အစာေၾကမႈကို အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစလို႔ စားသင့္တယ္။ ေဂၚဖီထုပ္၊ မုန္လာဥနီမွာ အင္ဆူလင္ပါၿပီး မိတ္ေဆြ ပိုးမႊားတိုးပြား ေစတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကေတာ့ ပိုးမႊား ေသေစတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္ထဲ ပါတဲ့ အက္ဆီဒိုဖိလစ္နဲ႔ ဘိုင္ဖီးတပ္ေဆးကို တစ္ခါေသာက္ ႏွစ္လံုးနဲ႔ ပဋိဇီဝေဆး ေသာက္ၿပီး ေျခာက္ပတ္ၾကာတဲ့ အခါ ေသာက္သင့္တယ္။ ဘိုင္အိုတင္း (Biotin) ပါတဲ့ ဗီတာမင္ဘီ ေဆးျပား ေသာက္ရမယ္။ စပ်စ္သီးက ထုတ္တဲ့ အဆီ၊ သံလြင္ဆီနဲ႔ မစ္တက္စေတး (Mith Thistle) ေသာက္သင့္တယ္။ ပန္းဝတ္မႈန္ ျဖည့္စြက္ အာဟာရဟာ သဘာဝ ပဋိဇီဝေဆး ျဖစ္တယ္။ ခုခံအား စနစ္ေကာင္း ေစၿပီး ေရာဂါကာကြယ္ ေစတယ္။ သီးျခား အႀကံျပဳ ခ်င္တာက လမ္းေဘး ေဆးဆိုင္၊ ကြမ္းယာဆိုင္က တြဲေပးတဲ့ စပ္ေဆး ေသာက္တာ ေရွာင္ရွားၿပီး မိမိ က်န္းမာေရး အတြက္ တတ္သိနားလည္တဲ့ ဆရာဝန္၊ ေဆးခန္း၊ ေဆး႐ုံမ်ားကို အားကိုးပါလို႔။

ေဒါက္တာလြင္သန္႔(ေဆး-၂

No comments:

Post a Comment