Saturday, February 15, 2014

ေရႊအိမ္စည္စာၾကည့္တိုက္ - စာေပဒါနျပဳသည္ copy 4

ေရွာက္ရည္ ေသာက္ျခင္း၏ အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
ေရွာက္ရည္မွာ ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြ ပါဝင္ၿပီး ကင္ဆာကို တြန္းလွန္ႏုိင္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိေၾကာင့္ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ကတည္းကပင္ အသံုးျပဳ ခဲ့ၾကပါတယ္။

ေရွာက္ရည္ရဲ႕ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူး ေတြကို ေအာက္မွာ ေဖာ္ျပ ေပးလုိက္ပါတယ္။

(၁)ခုခံအားစနစ္ကို ျမႇင့္တင္ေပးႏုိင္ျခင္း

(၂)အစာေျခရန္ ကူညီႏုိင္ျခင္း

(၃)အာ႐ံုစူးစုိက္မႈ ေကာင္းမြန္ႏုိင္ျခင္း

(၄)အသည္းႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္မွ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ဖယ္ရွားေပးႏုိင္ျခင္း

(၅)အစာစားခ်င္စိတ္ကို ခ်ဳိးႏွိမ္ေပးျခင္း

(၆)ႏွလံုးအလုပ္မလုပ္ႏုိင္ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးျခင္း

(၇)အနာက်က္ျမန္ေစျခင္း

(၈)ခႏၶာကိုယ္မွ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ဖယ္ရွားေပးႏုိင္ျခင္း

(၉)ေရာဂါပိုးကို တြန္းလွန္ႏုိင္ျခင္း

ကင္ဆာေရာဂါ နွင့္ က်န္းမားေရးေဆာင္းပါးမ်ား








လြဲမွားေနေသာ ခံတြင္းသန္႔ရွင္းေရးစနစ္မ်ား
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
၁. သြားတိုက္စဥ္ အခ်ိန္ၾကာျမင့္ စြာတိုက္ျခင္း၊ မၾကာခဏသြားတိုက္ ျခင္း

မၾကာခဏ သြားတိုက္ျခင္းျဖင့္ သြား၏အေပၚယံလႊာေတြ စားသြား ၿပီး နာက်င္မႈေတြ ျဖစ္လာႏိုင္ပါ တယ္။ ဒါေၾကာင့္ တစ္ရက္ကို သံုးႀကိမ္ခန္႔ သြားတိုက္ႏိုင္ၿပီး အနည္း ဆံုးမနက္တစ္ႀကိမ္၊ ညတစ္ႀကိမ္ တစ္ခါတိုက္လွ်င္ ၂-၃ မိနစ္ခန္႔ သာ တိုက္ေပးသင့္ပါတယ္။

၂. သြားတိုက္စဥ္ ၾကမ္းတမ္းစြာ ဖိ တိုက္ျခင္း

ယင္းကဲ့သို႔ဖိတိုက္ျခင္း က သြားေတြ ပိုျဖဴလာမည္ဟု ယူဆမထားသင့္ပါ။ ျဖဴလည္း မျဖဴ လာႏိုင္ပါ။ ဒါေပမယ့္ ယင္းကဲ့သို႔ ဖိတိုက္ျခင္းအားျဖင့္ သြားဖံုးမ်ား၊ သြားအေပၚယံေႄကြလႊာမ်ား စားသြား ကာ သြားပိုး ပိုစားႏိုင္ပါ တယ္။

၃.စားၿပီးၿပီးခ်င္းသြားတိုက္ျခင္း

အစားစားၿပီးၿပီးခ်င္း လူအမ်ား စုက သြားတိုက္ေလ့ရွိပါတယ္။ ဒါက ေတာ္ေတာ္ကို လြဲေနတဲ့အမွားႀကီးပါ။ ယင္းကဲ့သို႔ ျပဳလုပ္ျခင္းအားျဖင့္ သြားကို ပိုမိုထိခိုက္ ဒဏ္ရာရေစပါ တယ္။ အစာစားၿပီးၿပီးခ်င္း အစာထဲ မွာ ပါလာတဲ့ အက္ဆစ္ေတြက သင့္ရဲ႕ အေပၚယံေႄကြလႊာကို အားနည္းေစ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္စားၿပီးေနာက္ မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ထားၿပီး တံေတြးနဲ႔ အစာထဲက အက္ဆစ္ ေတြကို ဓာတ္ ျပယ္ေစၿပီးမွ သြားတိုက္သင့္ပါတယ္။

၄.သြားရဲ႕မ်က္ႏွာျပင္အားလံုး သြား မတိုက္ျခင္း

သြားတိုက္ရာမွာ အခ်ိဳ႕က ဝါးစားတဲ့အျခမ္းကိုသာ တိုက္ေလ့ရွိ ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အစာေတြက ဝါးတဲ့ဘက္မွာသာမက အျခား အတြင္း အျပင္ေတြ မွာလည္း ကပ္ေနၿပီး သြားပိုးစားႏိုင္တဲ့အတြက္ သြားရဲ႕ မ်က္ႏွာျပင္အားလံုးကို တိုက္ဖို႔ မေမ့သင့္ပါဘူး။

၅.သြားတိုက္ရာမွာ လွ်ာကို လ်စ္လ်ဴ ႐ႈမထားသင့္ပါဘူး။
အေၾကာင္းက လွ်ာကလည္း ဘက္တီးရီးယားေတြ ေပါက္ပြားတဲ့ ေနရာတစ္ခု ျဖစ္လို႔ပါပဲ။

၆.မိမိနဲ႔သင့္ေတာ္တဲ့ သြားပြတ္တံ မေရြး မိျခင္း

သင့္ေတာ္တဲ့ သြားပြတ္တံ တစ္ခုမွာ သင့္ေတာ္တဲ့အရြယ္အစားနဲ႔ သင့္တင့္တဲ့ႏူးညံ့မႈရွိဖို႔လိုပါတယ္။

၇. သြားပြတ္တံကို ေသခ်ာစြာ ေဆး ေၾကာမႈ၊ အေျခာက္ခံမႈမလုပ္ျခင္း

၈. သြားပြတ္တံကိုမလဲဘဲ အသံုးျပဳျခင္း

ပံုမွန္အားျဖင့္ သြားပြတ္တံ တစ္ေခ်ာင္းဟာ သံုးလတစ္ႀကိမ္ လဲ လွယ္သင့္ပါတယ္။

၉.အာလုပ္မက်င္းျခင္း

လူအမ်ားစုက စားၿပီး ေသာက္ ၿပီးရင္ အာလုပ္က်င္းဖို႔ သတိမရ တတ္ပါဘူး။ အာလုပ္က်င္းျခင္း အားျဖင့္ အစားအႄကြင္းအက်န္ ေတြကို ဖယ္ေစ႐ံုသာမက ေႄကြလႊာ ေတြကို ပ်က္စီးေစႏိုင္တဲ့အက္ဆစ္ ဓာတ္ျပင္းထန္မႈကိုပါ ေလ်ာ့နည္းေစ ပါတယ္။

၁၀. သြားဆရာဝန္ႏွင့္ ပံုမွန္မစစ္ ေဆးျခင္း

စတဲ့လြဲမွားေနတဲ့ခံတြင္းသန္႔ ရွင္းေရး ဆိုင္ရာအခ်က္မ်ားကို ေရွာင္က်ဥ္သင့္ ပါတယ္။

  










ငွက္ေပ်ာသီးကေပးတဲ႔အာနိသင္
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
(၁) ငွက္ေပ်ာသီးကုိ သင္ ေန႔စဥ္ ပုံမွန္စားတဲ့ အက်င့္ ျပဳလုပ္ထားရင္ ေလျဖတ္ေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆုံးႏုိင္ေျခ ၄၀ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တယ္လုိ႔ New England ေဆးပညာ ဂ်ာနယ္မွ ေလ့လာမႈ အရ သိရပါတယ္။

(၂) ငွက္ေပ်ာသီးမွာ အဓိကအားျဖင့္ သၾကား (ဂလူးကုိ႔စ္၊ ဖရပ္တုိ႔စ္နဲ႔ ဆူးက႐ုိ႕စ္) ပါဝင္တာေၾကာင့္ စြမ္းအင္ကုိ ခ်က္ခ်င္း ေပးႏုိင္သလုိ စြမ္းအင္ တာရွည္စြာ ရရွိေစႏုိင္ပါတယ္။

(၃) ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ Tryptophan ေခၚတဲ့ Aminoacid ဟာ Serotonin အျဖစ္ ေျပာင္းလဲႏုိင္တာေၾကာင့္ စိတ္ခံစားမႈ ေကာင္းေစၿပီး စိတ္ဓာတ္ က်ဆင္းမႈ ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။

(၄) ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ မ်ားစြာေသာ အမွ်င္ဓာတ္ေတြက ဝမ္းႏုတ္ေဆး အေပ်ာ့စားလုိ ျပဳလုပ္ႏုိင္တာေၾကာင့္ ဝမ္းခ်ဳပ္သူေတြ အတြက္ အသုံးဝင္ပါတယ္။

(၅) သူ႔မွာ ပါဝင္တဲ့ မ်ားစြာေသာ အမွ်င္ဓာတ္ေတြက အူမႀကီး လုပ္ငန္း ပုံမွန္ ျဖစ္ေအာင္ ကူညီေပးသလုိ Pectin ေခၚတဲ့ ေရမွာ ေပ်ာ္ဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြဟာလည္း အစာလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္ ပုံမွန္ ေရြ႕လ်ားမႈ ရရွိေအာင္ ျပဳလုပ္ေပးပါတယ္။

(၆) ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ သံဓာတ္ေတြဟာ ခႏၶာကုိယ္တြင္း ေဟမုိဂလုိဘင္ ႀကီးထြားဖုိ႔ လႈံ႕ေဆာ္ႏုိင္တာေၾကာင့္ ေသြးအားနည္း ေရာဂါအတြက္ သင့္ေတာ္ပါတယ္။

(၇) ေန႔စဥ္ ငွက္ေပ်ာသီး သုံးလုံး ပုံမွန္စားတဲ့ အသက္ႀကီးသူေတြဟာ အသက္ႀကီးလာရင္ အျမင္အာ႐ုံ ဆုံး႐ႈံးမႈ ျဖစ္ရတဲ့ အေၾကာင္းရင္း ျဖစ္တဲ့ မက္ကူလာ ပ်က္စီး ယုိယြင္းမႈ (Age related macular degeneration) ျဖစ္ႏုိင္ေျခကုိ ၃၆ ရာခုိင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ပါတယ္။

(၈) ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ မ်ားစြာေသာ ပုိတက္စီယမ္နဲ႔ အလြန္ နည္းလွတဲ့ ဆုိဒီယမ္ေၾကာင့္ ေသြးတုိးေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္ပါတယ္။

(၉) ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ခႏၶာကုိယ္တြင္း ေကာင္းတဲ့ ဘက္တီးရီးယားေတြကုိ အာဟာရျဖစ္ေစတဲ့ Fructooligosaccharide ပါဝင္ပါတယ္။

(၁၀) ရင္ပူေဝဒနာ ရွိသူေတြ ငွက္ေပ်ာသီး စားရင္ သက္သာတာဟာ ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ Antacid ဂုဏ္သတၱိေၾကာင့္ပါ။

(၁၁) ငွက္ေပ်ာသီးကုိ ပုံမွန္ စားေပးရင္ ေက်ာက္ကပ္ က်န္းမာေရးကုိ ကူညီႏုိင္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ပစၥည္း ျဒပ္ေပါင္းPhenolic ေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကုိ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ပါတယ္။

(၁၂) ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ B6,B12, ပုိတက္စီယမ္နဲ႔ မဂၢနီဆီယမ္ေၾကာင့္ ေဆးလိပ္ျဖတ္သူေတြမွာ နီကုိတင္း ျဖတ္တာေၾကာင့္ ျဖစ္လာတဲ့ အက်ဳိးဆက္ေတြကုိ ျမန္ျမန္ ေကာင္းေအာင္ ကူညီႏုိင္ပါတယ္။

ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး(Good Health)









လမ္းေလွ်ာက္တာေၾကာင့္ ရႏိုင္တဲ့အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
ပန္းၿခံထဲမွာလမ္းေလွ်ာက္လိုက္ပါ။လြန္ခဲ့တဲ့ ေလးႏွစ္တာကာလက ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ ေလ့လာမႈ ၄ဝအရ တစ္ေန႔မိနစ္ ၃ဝေလာက္
လမ္းေလွ်ာက္ေပးတာက ေရာဂါေပါင္း၂၅ခုရဲ႕ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က် ေစႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ လမ္းေလွ်ာက္တာ မ်ားေလေလ၊ အက်ဳိးေက်းဇူး ပိုရေလေလ ပါပဲ။ လမ္းေလွ်ာက္တာေၾကာင့္ သင္ရႏိုင္တဲ့
အက်ဳိးေက်းဇူးေတြကေတာ့ ေအာက္ပါ အတိုင္း ျဖစ္ပါတယ္။

၁။ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ျခင္း...

ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ၆ဝ ကီလိုဂရမ္ ရွိတဲ့ လူတစ္ေယာက္ဟာ လမ္းခပ္သြက္သြက္ ေလွ်ာက္တာ နာရီဝက္ၾကာတိုင္း ကယ္လိုရီ ၁၅ဝ ေလာင္ကြၽမ္းပါတယ္။

၂။အူမႀကီးကင္ဆာ အႏၱရာယ္ကို ထက္ဝက္ခန္႔ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ျခင္း...

ကင္ဆာအေၾကာင္း ၿဗိတိန္ေလ့လာမႈအသစ္ တစ္ရပ္ အရ ပံုမွန္ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္တဲ့သူေတြက အူမႀကီး အသားသီး (Polyps) ျဖစ္ႏိုင္ေျခ သံုးပံုတစ္ပံုခန္႔ ေလ်ာ့က်မႈ ရွိတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ အူမႀကီး အသားသီး (Polyps) ဟာ ကင္ဆာ ျဖစ္လာႏိုင္ေျခ ရွိပါတယ္။

၃။ႏွလံုးေရာဂါ အႏၲရာယ္ကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ျခင္း...

ႏွလံုးေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုးသူေတြရဲ႕ ၃၇ ရာခိုင္ႏႈန္းဟာ လႈပ္ရွားမႈ နည္းတာေၾကာင့္ ျဖစ္ရတာပါ။ လမ္းေလွ်ာက္တာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ အႏၲရာယ္ကို ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။

၄။အိမ္ေထာင္မႈ သုခကို ပိုမို ရရွိေစျခင္း...

အမ်ဳိးသားေတြ အသက္ႀကီးလာတဲ့ အခါ ပန္းေသပန္းညႇဳိး ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခက ျမင့္တက္လာပါတယ္။ အမ်ဳိးသားေတြ အေနနဲ႔ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈ မ်ားၿပီး သန္စြမ္း က်န္းမာတာက ပန္းေသပန္းညႇဳိး ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ထက္ဝက္ခန္႔ ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။

၅။အ႐ိုးမ်ားကို သန္မာေစျခင္း...

လမ္းေလွ်ာက္တာက အ႐ိုးပြေရာဂါ မရေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ ပါတယ္။ တစ္ပတ္မွာ မိနစ္ ၁၈ဝ ေလာက္ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ေပးရင္ အ႐ိုး သိပ္သည္းဆကုိ အားေကာင္းေစပါတယ္ ။

၆။ဦးေႏွာက္စြမ္းအား ေကာင္းေစျခင္း...

တစ္ေန႔မွာ ၁ ဒသမ ၆ ကီလိုမီတာေလာက္ လမ္းေလွ်ာက္တာက သတိေမ့တာ (Dementia) ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ အေမရိကန္ ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ လမ္းေလွ်ာက္တာက အသက္ႀကီးသူေတြမွာ ဦးေႏွာက္ထဲက Grey Matter ကို တိုးေစေၾကာင္း သိရပါတယ္။

၇။အေအးမိ ေဝဒနာ မရေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္း...

ပံုမွန္ လမ္းေလွ်ာက္ေပးမယ္ ဆိုရင္ ေခ်ာင္းဆိုးတာ၊ ႏွာေခ်တာေတြလို အေအးမိ ေဝဒနာေတြ သက္သာႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။
အေၾကာင္းကေတာ့ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္တာက ကိုယ္ခံစြမ္းအား စနစ္ကို အားေကာင္းေစတာ ေၾကာင့္ပါ။

Good Health
 
 

No comments:

Post a Comment